606846.jpg606850.jpg

Sokeriorvokit

Tarvitset:
½ rkl arabikumia (apteekista)
1 rkl ruusuvettä (apteekista)
40 pientä orvokin kukkaa
hienoa sokeria

Kaada arabikumi ja ruusuvesi lasipurkkiin.
Kierrä kansi tiiviisti paikoilleen
ja ravista tölkkiä muutaman minuutin ajan.
Anna seoksen seistä pari päivää välillä
ravistellen,
jotta kumimassa liukenee kunnolla.

Leikkaa orvokkien kukkaperä pois niin,
että jäljelle jää vain muutama millimetri.
Kukkien tulee olla täysin kuivia.

Kaada ruusuliuos ja orvokit maljaan
ja sivele kukkia liuoksella molemmin
puolin.
Kasta kukat pinsettejä apuna käyttäen
sokeriin
ja laita kuivumaan voipaperin päälle
pellille lämpimään,
kuivaan ja ilmavaan paikkaan.

Kukat ovat valmiita jälkiruokien
koristeiksi
tai makeisiksi kun ne ovat kuivia ja kovia.

Kukat eivät ole pelkkää silmänruokaa. Niitä voi myös käyttää annoksien koristeluun sekä syödä.
Syötävien kukkien joukkoon kuuluvat muun muassa orvokki, lemmikki, laventeli, kukkakrassi, kesäneilikka, ruiskaunokki, ruusunnuppu, samettikukka, tuoksupielikki.

Tyypillisimpiä kukkia ruoanvalmistuksessa
ovat voikukat, orvokit, kehäkukat,
ruusun terälehdet, ruiskukat,
krassit, esikot ja krysanteemit.
Myös muita kukkia voidaan
käyttää esimerkiksi kakun koristeeksi,
mutta ensin on oltava varma
niiden myrkyttömyydestä.
Kukkia ei pidä syödä lainkaan,
jos kärsii siitepölyallergiasta.