124014.jpg

Kehäkukkasämpylät

Tarvitset:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl vaaleaa siirappia
3 dl maissijauhoja
1 dl kehäkukan terälehtiä saksittuna
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl vehnäleseitä
6 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 dl piimää
unikonsiemeniä koristeluun

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon
ja lisää joukkoon suola,
siirappi, maissijauhot,
kehäkukan terälehdet, siemenet, leseet
ja osa jauhoista.
Alusta taikinaan käsin
loput jauhot ja öljy.
Vaivaa taikinaa,
kunnes se irtoaa käsistä ja kulhosta.
Anna taikinan kohota lämpimässä
10 minuuttia.
Kaaviloi taikinasta ohut,
suorakaiteenmuotoinen levy ja
taita levy pituussuunnassa kolmin kerroin.
Voitele levy piimällä ja ripottele päälle
unikonsiemeniä.
Paloittele levy 4–5 sentin paloiksi
ja nosta palat pellille.
Kohota sämpylöitä liinan alla
ja paista 225 asteessa 8–10 minuuttia.

Voikukkatee

Tarvitset:

3 rkl tuoreita kehäkukan terälehtiä
1 l kiehuvaa vettä
irroita kehäkukista terälehdet ja
hauduta niitä noin 10 min vedessä.
Nauti tee selaisenaan.

Kehäkukkavoi

100 g voita
2 rkl kehäkukan
terälehtiä
1 valkosipulinkynsi
Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa leivän päällä tai keitettyjen kasvisten mausteena

Kukkiva salaatti

salaatin lehtiä
syötäviä kukkia

Kastike:

1 rkl sitruunamehua
2 rkl neitsytrypsiöljyä
1 tl hunajaa
ripaus pippuria

Syötäviä kukkia ovat mm. ruusut, ruiskukat, marjojen ja hedelmien kukat, kehäkukan terälehdet, krassit ja apilat.
Pane salaatti kukkimaan. Syötävät kukat juhlistavat arkisen salaatin väri-iloiseksi annokseksi.

603775.jpg

Sokeriorvokit
Tarvitset:
½ rkl arabikumia (apteekista)
1 rkl ruusuvettä (apteekista)
40 pientä orvokin kukkaa
hienoa sokeria

Kaada arabikumi ja ruusuvesi lasipurkkiin.
Kierrä kansi tiiviisti paikoilleen
ja ravista tölkkiä muutaman minuutin ajan.
Anna seoksen seistä pari päivää välillä
ravistellen,
jotta kumimassa liukenee kunnolla.

Leikkaa orvokkien kukkaperä pois niin,
että jäljelle jää vain muutama millimetri.
Kukkien tulee olla täysin kuivia.

Kaada ruusuliuos ja orvokit maljaan
ja sivele kukkia liuoksella molemmin
puolin.
Kasta kukat pinsettejä apuna käyttäen
sokeriin
ja laita kuivumaan voipaperin päälle
pellille lämpimään,
kuivaan ja ilmavaan paikkaan.

Kukat ovat valmiita jälkiruokien
koristeiksi
tai makeisiksi kun ne ovat kuivia ja kovia.

Kukkia voi myös pakastaa,jotta voisi talvella niitä köyttää salaateihin ja koristeluun.
Laita vaikka pieneen rasiaan vettä ja kukkanen sinne ja sen jälkeen pakkaseen,siloin se on talvella käyttö valmis.